Veluwse VVD-fracties: Lokaal geluid heeft gewonnen

De VVD-fracties van zes Veluwse gemeenten zijn verheugd met de uitstel van Lelystad Airport. Tot aan de opening van het vliegveld willen zij zich hard blijven maken voor een 'complete en sluitende' milieueffectrapportage.


De lokale VVD-fracties uit Oldebroek, Elburg, Hattem, Heerde, Epe en Voorst keerden zich eind januari tegen de opening van het vakantievliegveld in 2019 en daarmee tegen de landelijke fractie, partijgenoten in Flevoland en de VVD-minister.

Geen van de fracties is tegen vliegveld Lelystad, benadrukken ze, want de lokale VVD ziet wel degelijk de voordelen van een regionaal vliegveld. ,,Maar het feit dat acht jaar laksheid van twee staatssecretarissen leidde tot noodgedwongen laagvliegen over de Veluwe was geen optie. Als de overheid betrouwbaar wil zijn naar Schiphol, dan evenzo naar de Veluwe. Dat geluid heeft nu gewonnen."

Milieu
De fracties zeggen zich blijvend hard te willen maken om gedurende deze periode van uitstel te gaan herindelen, en blijven vasthouden aan een complete en sluitende milieueffectrapportage. ,,Pas als zeker is dat dat hoog genoeg zal zijn, om de rust op de Veluwe niet aan te tasten, kan de Veluwe daarmee instemmen en komen wij maar wat graag op de feestelijke opening van Lelystad Airport.”