Schriftelijke vragen brand nieuwjaarsnacht

Op nieuwjaarsnacht vond er een forse brand plaats in de Vesting van Elburg. De fractie van VVD Gemeente Elburg heeft hierover vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders

1. Diverse getuigen hebben gezien dat de brandweer, via de Jufferenstraat aanrijdend, gehinderd werd door een terrasscherm/parasols van horecaondernemers, die op een deel van het rijvlak van de openbare weg stonden. Deze schermen zijn dan ook ‘geramd’ door de brandweer. 

  • Hoe groot is het risico dat deze schermen/parasols vormen voor de veiligheid van de bewoners in de binnenstad met name bij calamiteiten in de avond- en nachturen?
  • Hoe wordt de regelgeving met betrekking tot buitenmeubilair van met name horeca-ondernemers gehandhaafd?

2. In de weken voor de jaarwisseling was er veel overlast van zwaar vuurwerk in de binnenstad/stad. Diverse bewoners hebben gezien dat jongeren, geheel in het zwart gekleed, door de stad trokken en op diverse plekken zwaar vuurwerk lieten ontploffen. Met vernieling van straatmeubilair, schrik voor mens en dier, vernieling van privébezittingen als gevolg. De bewoners hebben de indruk dat er niet of nauwelijks gehandhaafd of preventief gesurveilleerd is door de politie en de boa’s. Het is nog altijd zo, dat regelgeving zonder handhaving weinig effectief is. Bewoners waren er op een bepaald moment zo zat van dat ze zelf met een groep contact met de jongeren hebben gezocht. Overigens zonder het gewenste resultaat.

  • Kan de portefeuillehouder toelichten wat het handhaaf-beleid in de weken voor de jaarwisseling was?
  • Kan de portefeuillehouder iets zeggen over de manier waarop in de weken voor de jaarwisseling daadwerkelijk gehandhaafd is?

3. Het vuurwerkverbod is ook in onze gemeente massaal genegeerd. 

  • Is de portefeuillehouder bereid om voor de aanstaande decembermaand een vuurwerkmeldpunt in te stellen, waar overlast door vuurwerk gemeld kan worden? Daarmee kan feitelijk inzicht verkregen worden in de overlast-beleving.
  • Is de portefeuillehouder bereid om voor de vesting, vanwege de kwetsbaarheid van de panden, bij het opheffen van een landelijk vuurwerkverbod, een vuurwerkverbod voor de vesting in te stellen en te handhaven.

4. Tijdens de brand van woning aan Beekstraat 49 ontstond er een enorme vonkenregen. Diverse bewoners hebben daarop hun pand nat gehouden om meerdere branden te kunnen voorkomen. Op een bepaald moment werden zij echter gesommeerd door de politie om hun huizen in te gaan; zich dus te verwijderen van de openbare weg. Voor de politie was het niet duidelijk dat deze bewoners er niet uit nieuwsgierigheid stonden, maar terdege een taak hadden. Het optreden van de politie in deze heeft kwaad bloed gezet. 

  • Kan de portefeuillehouder toezeggen dat er naar de bewoners op korte termijn actief gecommuniceerd gaat worden over het verloop van gebeurtenissen deze nacht? Met vermelding van de verbetermomenten die een evaluatie heeft opgeleverd?
  • En is er wellicht ruimte voor de bewoners om hun feedback aan te leveren voor de evaluatie?

5. Ten tijde van de brand kwamen er veel nieuwsgierigen naar de binnenstad en parkeerden hun auto’s op plekken waar dat een absolute belemmering opleverde voor de hulpdiensten.

  • Vindt de portefeuillehouder het een goed idee om voor dergelijke noodsituaties de stad meteen bij de vier poorten af te sluiten voor een ieder? De stad uit kan dan nog wel, maar erin niet meer. Dit kan een hoop overlast, maar vooral onveilige situaties voorkomen.

6. Algemeen bekend is, dat op de Veluwe een beperkte politie menskracht beschikbaar is. Zeker in dit soort noodsituaties.

  • Is de portefeuillehouder met ons van mening, dat dit probleem gezamenlijk met andere gemeenten in de omgeving aan- en opgepakt moet gaan worden?
  • Of dat de gemeenteraad budget vrij zou moeten gaan maken om meer boa’s in dienst te nemen? Dan kunnen die volgend jaar ook ingezet worden om een eventueel vuurwerkverbod te handhaven.

7. VVD Gemeente Elburg erkent dat de nieuwjaarsnacht een moeilijke nacht was. Er gebeurde in korte tijd veel dat aandacht vroeg en behoefde.

  • Kan de portefeuillehouder toezeggen dat de raad geïnformeerd gaat worden over de gebeurtenissen en chronologie in deze nacht, zodat de juiste conclusies getrokken kunnen worden en recht gedaan kan worden aan de inwoners en ondernemers die zich op de één of andere manier slachtoffer voelen of hebben gevoeld?