Werkbezoek agrarisch bedrijf van Albert Nagelhoud

Op 4 maart jl. bracht Tweede Kamerlid voor de VVD Thom van Campen een bezoek aan het agrarisch bedrijf van Albert Nagelhoud in Doornspijk. De buur-agrariërs Wim Bonestroo en Rick Visch waren daarbij ook aanwezig. Evenals de wethouder van economisch zaken, Henk Wessel.

Thom ging intensief in gesprek met de heren en legde uit hoe in Brussel naar Nederland en de Nederlandse agrariërs gekeken wordt. Een stip aan de horizon is een betrouwbare overheid. In het regeerakkoord staan twee pijlers: de stikstofproblematiek en de landbouw. In de nieuwe bestuurscultuur zijn sleutelwoorden: korter, korter, korter. De twee pagina’s die hierover schrijven hebben uitwerking nodig, samen met de hele sector.

Tien jaar geleden werd 30-40% van het inkomen besteed aan voedsel. Dat is nu 7%. Voedsel wordt echt duurder, gezien de wereldpolitiek. Graan en olie gaan vaak samen op.

 

“Stoppen met derogatie is interessant; mest moet een waarde krijgen”.

(Derogatie betekent dat Nederland mag afwijken van de Europese norm van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare grond. Onder een aantal voorwaarden kunnen melkveehouders afhankelijk van de grondsoort 230 of 250 kilo stikstof op een hectare grasland gebruiken.)