Burgemeester neemt petitie 'Vuurwerkvrij Elburg Vesting' in ontvangst.

Burgemeester neemt petitie 'Vuurwerkvrij Elburg Vesting' in ontvangst. VVD gemeente Elburg ondersteunt deze petitie.

© Els Baauw

ELBURG – Vorige week vrijdag overhandigde de initiatiefgroep de ondertekende petitie ‘Vuurwerkvrije Zone voor Elburg Vesting tijdens de Jaarwisseling’ aan burgemeester Rozendaal van de gemeente Elburg. De petitie is door 708 mensen ondertekend. De initiatiefgroep, bestaande uit inwoners en ondernemers in Elburg, zegt tevreden te zijn met de hoeveelheid handtekeningen en hoopt op een verbod en handhaving op vuurwerk tijdens de jaarwisseling.


Aanleiding voor de petitie was de woningbrand aan de Beekstraat tijdens de afgelopen jaarwisseling. Die nacht kwam een vuurwerkpijl op een monumentale woning en werd volledig door brand verwoest.


Besluitvorming

Burgemeester Nathan Rozendaal nam de petitie namens het college van B&W in ontvangst. “Ik ben blij te zien dat inwoners het initiatief nemen om de veiligheid in de vesting te verbeteren. Vooral als het gevoel van veiligheid in het gedrang komt. Met 708 handtekeningen hebben we een duidelijke mening van inwoners en ondernemers in de Vesting in handen. Voordat we over gaan tot besluitvorming, gaan we de standpunten van maatschappelijke organisaties in de Vesting ook polsen. Rond de zomer neemt het college van burgemeester en wethouders een besluit,” aldus Rozendaal.  

 

Oude woningen

Een van de initiatiefnemers is Joop Zwart. Hij is zowel ondernemer als inwoner van Elburg Vesting. “De petitie laat goed zien dat er een breed draagvlak is onder bewoners en ondernemers voor deze vuurwerkvrije zone. Veel oude woningen in de binnenstad zijn niet brandveilig gebouwd en staan dicht op elkaar. Elburg heeft de meeste monumenten per vierkante meter. Dat is cultureel erfgoed waar we trots op zijn. Vergeet ook niet dat inwoners en ondernemers veel tijd en geld investeren om deze panden te onderhouden. Elke vorm van risico op brand moet je hier voorkomen. Er zijn genoeg alternatieven. Ik ben dan ook blij dat zoveel mensen achter dit initiatief staan”, besluit Zwart.