U hebt er wellicht over gehoord of gelezen: ChatGPT (spreek uit als: tsjet tsjie pie tie).
Via ChatGPT kun je een vraag stellen en dan krijg je niet zoals bij Google een lijst met mogelijke websites waarop je antwoorden zou kunnen vinden. Nee, je krijgt één antwoord. En daarop kun je weer reageren. Dus al vragend kom je steeds meer te weten en krijg je door de dialoog met de computer een verdiept antwoord. Misschien leuk om eens te proberen, want nu is het nog gratis.
Het onderwijs is behoorlijk in rep en roer, want het je kunt heel gemakkelijk een opdracht geven als “schrijf een werkstuk over de kunst in de 19e eeuw, in de stijl van een kind van 12 jaar, doe wat suggesties voor afbeeldingen, voeg bronvermelding toe en maak vier spelfouten”. Binnen een paar minuten rolt het werkstuk vervolgens uit de computer.
Er is in de landelijke politiek zelfs al een motie geschreven met behulp van ChatGPT. Die motie is overigens ook ingediend.
VVD Elburg dacht ook voor het gemak te gaan bij het schrijven van deze column en gaf ChatGPT daarvoor een opdracht. In no time rolde de column over ons scherm. Maar blij werden we er niet van. Het waren prachtige zinnen, vol algemeenheden en zelfs onjuistheden. We herkenden ons er niet in en werden er zelfs een beetje griezelig van.
Maar stiekem moesten we er ook om lachen. Dus deze column hebben we toch maar zelf geschreven.
VVD Elburg stelt best veel vragen, soms schriftelijk, soms in de raadsvergadering. In dit eerste raadsjaar waren dat er zo’n 25. Wij willen eerlijkheid en openheid, maar ook het naadje van de kous weten. En dan valt er veel te vragen. Ondanks dat we niet altijd blij zijn met of tevreden over de antwoorden gaan we er vanuit dat ze betrouwbaar en juist zijn. Transparante bestuurders worden gewaardeerd; in een open cultuur passen geen achterkamertjesgesprekken of wegstoppraktijken. Het gaat ons uiteindelijk om een transparant en controleerbaar bestuur. Dat geeft vertrouwen. Want waar vertrouwen niet is, groeit achterdocht. En achterdocht zorgt vaak voor angst en onzekerheid.
Daarom zullen wij vragen blijven stellen. Vragen die overigens door de portefeuillehouders worden beantwoord. En niet door een computer.
Met een gemiddelde van 25 vragen per raadsjaar heeft u er dus de komende drie jaar nog 75 tegoed.