Maar wel met hetzelfde doel: het wachten te verzachten. Van mens tot mens. Geen specialisten, therapeuten, psychologen, etc. maar vrijwillige ervaringsdeskundigen.
Degene die ondersteuning nodig heeft wordt door de coördinator gekoppeld aan een ervaringsdeskundige, die voor deze taak getraind is en intensief begeleid wordt.
Met een garantie van reactie binnen 24 uur. Jongeren, kinderen, ouders niet laten wachten totdat de hulpverleners tijd hebben, maar meteen de draad oppakken.
De verbinding maken op wat nodig is; wat de wachtende nodig heeft. Soms is dat praten, soms is dat wandelen, soms creatief of sportief bezig zijn. Letterlijk aandacht voor elkaar hebben en vooral in verbinding met elkaar zijn. De wachtverzachter organiseert dat.
Bieden wat in de wachttijd nodig is. Vanuit het mens-zijn en niet vanuit de gestelde diagnose of het systeem. Doen wat nodig is.
In andere gemeenten die de wachtverzachter gebruiken is de ervaring dat het hulpverleningstraject soms niet eens meer gestart hoeft te worden. Dat de verzachte wachttijd voldoende is. Dat de in die wachttijd aangereikte handvatten voldoende zijn. Dat het kind, de jongere, de ouder weer verder kan.
In de gemeente Dronten wordt al gewerkt met de wachtverzachter en daar is het een groot succes. Maar ook Eindhoven en Utrecht.
Dat willen wij in Elburg ook. Vandaar deze motie.