1. Wonen, Werken en Welzijn

Ook wij willen graag dat jong en oud in Elburg goed kunnen wonen; dat er voldoende bij hen passende woningen zijn. Natuurlijk hebben wij op dit grote vraagstuk geen panklaar antwoord, maar wij zien mogelijkheden in het bouwen van meer appartementen en zgn. small houses. (Een small house is anders dan een tiny house; een small house wordt gebouwd om goedkoper te kunnen wonen, heeft een fundering, is aangesloten op de nutsvoorzieningen, voor een small house kan een hypotheek worden verstrekt. Een tiny house staat op wielen, is zelfvoorzienend en er kan geen hypotheek , maar een persoonlijke lening voor worden aangevraagd.)

Het maakt niet uit hoe je eruit ziet, welke geloofsovertuiging je hebt, welke kleur je huid heeft, welke geaardheid je hebt, waar je wieg heeft gestaan. Iedereen kan goed leven in Elburg. Ons gaat het er om wie je bent en waar je voor staat en gaat. Uitingen zoals een regenboogvlag kunnen ondersteunend zijn, maar zijn zeker geen doel op zich. Het gaat om de echte inclusiviteit. Weten dat je mag zijn wie je wilt zijn en je daarin geaccepteerd en gerespecteerd voelen. Je veilig kunnen voelen. Niet alleen in emotioneel opzicht, maar ook letterlijk. Veilig van A naar B kunnen lopen of fietsen, niet gehinderd worden door de uitgaansoverlast in het weekend, weten dat er voldoende toezicht op de juiste momenten is.

Daaronder valt voor ons ook op zondag je winkel kunnen openen als je dat wilt. En naar de kerk gaan als je dat wilt. Wij zijn er van overtuigd dat dit heel goed samen kan, zeker als bij de openingstijden rekening gehouden wordt met het tijdstip van het kerkbezoek. Ook hierin geldt dat wij respect hebben voor al onze inwoners.

Omzien naar elkaar in de breedste zin van het woord; geen betutteling, maar oprecht geïnteresseerd zijn in de ander. Oog hebben voor de eenzamen in de samenleving of mensen die het moeilijk hebben, voor de toename van het gebruik van verslavende middelen, met name onder de jeugdigen, erbij willen horen, uit willen stralen dat je het allemaal goed voor elkaar hebt, van jezelf niet mogen falen.