2. Bereikbaarheid

’t Harde heeft een aansluiting op de A28. En een station. Via die weg kunnen we dus naar plaatsen om ons heen of verder weg. En dat gaat goed. Maar vanuit Doornspijk of Elburg moeten we wel enige moeite doen om bij de A28 of het station te komen. Reizen naar de stations in Kampen of Dronten lukt niet. Daar zijn geen directe (bus)verbindingen voor. Wij willen graag onderzoeken hoe we de bereikbaarheid (per openbaar vervoer, auto, fiets, etc.) kunnen verbeteren, zodat de inwoners van alle kernen hier gebruik van kunnen maken.

De brug die Elburg met de polder verbindt en regelmatig voor oponthoud zorgt, wordt door veel mensen als storend ervaren. De doorstroom verloopt niet soepel, in de zomer als de brug regelmatig open is om scheepvaart door te laten, ontstaan er lange files. En als de brug hapert (wat regelmatig gebeurt) stagneert de doorstroom volledig. Terwijl de brug de belangrijkste plek in de verbinding van en naar de polder inneemt.

Het industrieterrein Kruismaten is lastig te bereiken; de verkeersintensiteit aan de haven is, zeker in de zomermaanden, te hoog. Elburg heeft de ambitie om aan de noordzijde een fiks aantal woningen te gaan bouwen. En dat moet ook, want ook in Elburg is een grote behoefte aan huizen. Om vanuit deze nieuwe wijken dan richting de polder te kunnen gaan, is een betere ontsluiting nodig, want de Zuiderzeestraatweg en de Flevoweg zijn al zo druk. Dus ligt een verbinding van de rondweg naar de Drontermeerdijk voor de hand, waarmee een aquaduct direct onderwerp van gesprek wordt. Wij willen een infrastructuur die toekomstig bestendig is. En om dat te kunnen bereiken gaan we ermee aan de slag.

De verkeersveiligheid op de Zuiderzeestraatweg, de Eperweg en de Flevoweg zijn ons een doorn in het oog. Er is veel verkeer, er wordt naar onze beleving te hard gereden en de oversteekplaatsen zijn gevaarlijk. Daar moet toch echt iets aan gedaan worden, want we willen dat met name fietsers en voetgangers veilig de genoemde wegen kunnen oversteken.