3. Duurzaamheid

In een duurzame wereld zijn mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht. Duurzaamheid is mogelijk op vele gebieden: duurzaam bouwen, duurzame energie, duurzame landbouw. Belangrijk hierbij vinden wij dat duurzaamheid betaalbaar moet zijn en blijven. Zo vinden wij dat bij de bouw van nieuwe woningen de infrastructuur voor energievoorzieningen onder de grond meegenomen moeten worden. Het hoeft nog niet gebruikt te worden, maar het moet er wel liggen. Als dit namelijk later weer gedaan zou moeten worden is dit erg duur. En daarmee niet voor iedereen haalbaar. Hierin moeten we toekomstbestendig denken en handelen. Ook moet er gezocht durven worden naar alternatieven voor energie. De technologische ontwikkelingen helpen ons hierbij.

Toerisme moet ook duurzaam zijn. In de afgelopen twee zomers, waarin we op vakantie gingen in eigen land, was er een grote druk op ons bos en onze stad. Het parkeren bij de zandverstuiving leverde problemen op, het was druk in de vesting wat voor de ondernemers goed was, maar voor de bewoners minder aangenaam, het intensieve verkeersaanbod op de Havenkade vroeg om maatregelen. We zullen hierin dus oog en oor voor elkaar en de omgeving moeten hebben. Er zullen oplossingen gezocht en gevonden moeten worden voor het parkeerprobleem bij de zandverstuiving en bossen, voor de drukte in de vesting waardoor het voor bewoners zeker niet altijd prettig is, voor een autoluwe Havenkade waardoor bedrijven en de botterwerf lastiger bereikbaar zijn.

Wij zijn er trots op dat van ons afval groen gas gemaakt wordt waar vrachtauto’s op kunnen rijden. Waarmee onderstreept wordt dat er al ook op dit gebied goede dingen gebeuren. Maar beter kan altijd natuurlijk.