4. Onderwijs en opvoeding

Opgroeien tot een gelukkig, stabiel, evenwichtig mens is geen kleinigheid. Op de levensweg liggen nu eenmaal veel obstakels. En dat is niet erg, als je maar weet hoe je ze het best kan nemen en waar je terecht kunt als je tegen deze obstakels aanbotst of er zelfs over struikelt. Of als je als ouder/verzorger merkt dat opvoeden best moeilijk is. Weet dan, dat je dat niet alleen hoeft te doen. In Elburg hebben we een passend opvoedingsondersteuningsaanbod. En als het niet past, maken we het zoveel als mogelijk passend. Op dit gebied gebeuren er heel veel goede dingen in Elburg. Maar ook hier geldt: het kan altijd beter.

Niet alle kinderen leren goed in de schoolbanken. Sommige leren juist door te doen in een werkplaatsomgeving. Wij zijn dan ook erg blij met het Techlab in Elburg. Een prachtig staaltje samenwerking van gemeente, onderwijs en bedrijfsleven. Van samenwerkende schoolbesturen, die het belang van het kind écht centraal stellen. Wij willen meer van dergelijke skillslabs; die zorgen voor goed opgeleide jongeren en goed opgeleide jongeren zorgen voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven. En dat biedt dan weer werkgelegenheid.

Wij willen dat alle kinderen naar school gaan. Dat er geen kinderen thuis zitten omdat ze niet naar een voor hen passende school kunnen. En dat kinderen zoveel als mogelijk thuis-nabij naar school gaan. Want hoe mooi is het als je op de fiets naar je school kunt gaan en daar je volledige schooltijd kunt zijn. Dus ook op de school van je keuze een volledige Havo of Vwo kunt volgen. Dat er iets te kiezen valt.

Ouders/verzorgers moeten kunnen rekenen op (opvoedings)ondersteuning als dat nodig is. Ze moeten ontlast kunnen worden, want het combineren van opvoeding en werk zorgt ervoor dat het gedurende een aantal jaren veelal spitsuur in de gezinnen is. Ondersteuning, in welke vorm dan ook, is dan zo welkom. En wellicht ook nodig.

Ook Elburg kent een verslavingsproblematiek; alcohol, verdovende middelen, gaming, etc. De groepsdynamiek speelt hierin een grote rol. Jongeren moet geleerd worden nee te kunnen zeggen als ze dat willen zeggen. Daarom willen wij het preventief aanbod op het gebied van verslaving en het hoofd kunnen bieden aan verleidingen vanaf groep 7 op de basisschool tot en met klas 2 van het voortgezet onderwijs een structurele plek geven. Dit uiteraard in een nauwe samenwerking met de scholen en de ouders. Want de school is hierin nog altijd de vindplaats. Hierin gebeuren al veel goede dingen, maar ook hier is verbetering mogelijk.